Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-09@09:24:47 GMT

دوتار سازی وحشی است

تاریخ انتشار: ۳۰ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۷۳۸۹۷۰

دوتار سازی وحشی است

یکی از استادان بخشی در شمال خراسان دوتار را به سانِ یک ساز وحشی توصیف کرد که استاد باید با هنر نوازندگی خود، او را رامِ خود کند. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، استاد حشمت رهنما که از خطه شمال خراسان، رنج سفر را پشت سر گذاشته و در استودیوی پخش زنده رادیو گفت‌وگو حضور یافت، با اشاره به پیشینه فعالیت خود در حوزه موسیقی و پیشنهادی که «بخشی‌های» پیشکسوت برای دوتار نوازی به او داده بودند، گفت: در شیروان استادی به نام مرحوم علیرضا گل افروز این ساز وحشی –دوتار- را به من آموخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شیوه‌های دوتار نوازی به روایت محسن عسگریان

او ادامه می‌دهد:‌ درست به مانند کسی که سوار بر اسبی وحشی می شود و او را رام می‌کند، می‌دانست چگونه «دوتار» را رامِ سرپنجه‌های هنرمندِ خود کند. شیفته کار او شده بودم و درخواست کردم یک دوتار خوب برایم رو به راه کنند. کار را شروع کردم و ماهی یکبار به صورت تجربی در عروسی‌ها و مراسم نزد استاد گل افروز فوت و فن کار را یاد می‌گرفتم.

او همچنین توضیح داد که بعد از گذشت مدتی نزد استاد «پرویز دُردی» کار را پی گرفته است. فضا برای نواختن او باز شده بود و تا امروز در حدود 40 سال با این ساز همراه است.

رهنما درباره «بخشی‌ها» و تاثیر آن‌ها در موسیقی شمال خراسان گفت: بخشی به کسی می‌گفتند که در مجلس جشن دوتار نوازی می‌کرد. آهنگ و شعر و لحن را خود بخشی انتخاب و گزینش می‌کرد. در قدیم می گفتند خداوند به این افراد یک «بخش» عطا کرده؛ چراکه این نوع مدیریت آهنگ و موسیقی و شعر و خواندن، کار هر کسی نبود.

این نوازنده دوتار ادامه داد: از جهتی دیگر دوتار را به دست هر کسی نمی‌دادند و کسی که وارد این حیطه می‌شد، باید با پیشینه دوتار در خانواده خود آشنا می‌بود.

رهنما تاکید می‌کند: «به خاطر دارم یکی از اساتید بخشی چون پسر نداشت، دوتار نوازی را به دختر خود آموخت و بعدها نیز دامادش را به عنوان بخشی آموزش داد تا دوتارِ خانوادگی‌شان به دست کسی دیگر نیفتد.»

او ادامه داد: امروز خدا را شاکرم که اساتید بسیاری این رشته را آموزش می‌دهند و ساز دوتار هم فزونی گرفته است. اما مسئولان از ما حمایت نمی‌کنند. دوتار مختص منطقه اسفراین است اما کمرنگ شده است.

وی روی کُشتی و دوتار در اسفراین تاکید دارد و این دو را در خونِ مردم این خطه و جزئی از اصالت‌ها می‌داند اما معتقد است دوتار نوازی از انقلاب به این سو، کمرنگ‌تر شده است.

همچنین امیر صالحی کارشناس موسیقی و از شاگردان استاد رهنما تاکید دارد که اغلب اساتید جنوب خراسان، موسیقی را در مکتب خانه‌ها فرا گرفته‌اند و این سیستم با آموزشگاه و دانشگاه بسیار متفاوت است.

او که همچون استاد خود مهمان برنامه «اینجا چراغی روشن است» بود، افزود: استاد «رمضان استادی» به حِرَف مختلفی از جمله دعا نویسی، تولیدِ ساز، نوازندگی، شاعری، طبابت و... مشغول بودند و این منجر به اشراف بیشتری در همه امور می‌شود.

صالحی اضافه کرد: شخصا به مکتب خانه موسیقی اعتقاد دارم چون سیم کشیِ مغز هنرجو را تنظیم می‌کند؛ درست مانند کاری که قرآن با انسان کرده و به مسیری درست هدایت می‌کند. موسیقی هم همین کار را انجام می‌دهد ولی باید مکانی باشد که یک استاد این اصالت را به درستی منتقل کرده و قضایا را برای هنرجو بشکافد و باز کند.

او تاکید کرد: در کل مکتب خانه و دانشگاه، اصل نیست بلکه مهم جایی برای آموزش است که ذهن هنرجو را باز کرده و به خوبی روی فرهنگ کار کند. در این صورت حالِ نوازنده و شنونده، هر دو خوب می‌شود.

این برنامه با اجرای امین خرمی و تهیه کنندگی فرهاد دهنوی روانه آنتن رادیو گفت‌وگو شد.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: تار دو تار جشنواره موسیقی نواحی موسیقی تار جشنواره موسیقی نواحی موسیقی دوتار نوازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۳۸۹۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شکارچی «کل وحشی» در کامیاران به ۷۵۰ میلیون ریال جریمه شد

به گزارش خبرگزاری مهر، اقبال حمیدی اظهار کرد: این شکارچی غیر مجاز که در سال ۱۴۰۲ اقدام به شکار یک رأس کل وحشی در منطقه حفاظت شده شاهو و کوسالان کرده بود با حکم قضائی به جزای نقدی محکوم شد.

وی بیان کرد: این متخلف در آن زمان، توسط یگان حفاظت محیط زیست شهرستان کامیاران دستگیر شد و پس از پیگیری‌های حقوقی، سرانجام با صدور حکم قطعی به پرداخت ۷۵۰ میلیون ریالی جزای نقدی جریمه شد.

کردستان دارای پنج منطقه حفاظت شده شامل منطقه چلچمه و سارال با ۹۷ هزار هکتار، منطقه حفاظت شده بیجار با وسعت ۳۲ هزار هکتار، منطقه بدر و پریشان قروه با وسعت ۴۳ هزار هکتار، منطقه حفاظت شده شاهو و کوسالان با وسعت ۵۷ هزار هکتار و منطقه عبدالرزاق سقز با وسعت ۳۹ هزار هکتار و پناهگاه حیات وحش زریوار با وسعت سه هزار هکتار و ۲ اثر طبیعی ملی و چندین منطقه شکار ممنوع است که این استان را در زمره منحصربه فرد ترین نقاط کشور به لحاظ تنوع گونه‌های جانوری و گیاهی قرار داده است.

کد خبر 6098657

دیگر خبرها

  • انتشار ۲ کتاب آموزشی جدید در حوزه موسیقی ایرانی
  • تاریخچه مدل‌های AMG بلک سریز، وحشی‌ترین خودروهای تاریخ مرسدس (+عکس)
  • صهیونیست‌ها و حمله به رفح؛ رفع عطش خونریزی با اهداف واهی
  • سم قارچ‌های وحشی با پختن از بین نمی‌رود / آمار افراد مسموم به ۸۷ نفر رسید
  • حفاظت از حیات وحش، رسالت همه ایرانی‌ها
  • جوان: پیرمرد هتاک بخشی از جریان‌سازی علیه زنان بود
  • جواد عزتی بازیگر «وحشی» هومن سیدی شد
  • جای خالی «عیسی قلی‌پور» همیشه احساس می‌شود/ تشییع «بخشی» در زیر باران و درسی که مردم به مدیران فرهنگی دادند
  • شکارچی «کل وحشی» در کامیاران به ۷۵۰ میلیون ریال جریمه شد
  • انسان‌ها قبل از عصر کشاورزی چه می‌خوردند؟